Birinci Çevre Koruma ve Uluslararası Tahkim Konferansı Kahire’de Toplanıyor
Mısır Sivil İşler Gazetesi’nin haberine göre, Arap-Türk Ticaretinin himayesinde, “Birinci Çevre Koruma ve Uluslararası Tahkim Konferansı ve Çevre Uyuşmazlıkları Alanında Uluslararası Tahkim Hakimleri ve Uzmanlarının Hazırlanması ve Nitelendirilmesi Kursu”nun faaliyetleri önümüzdeki Ekim ayının sekizinde başlayacak.
Arap-Türk Ticaret Örgütü Başkanı Dr. Bassam Fahd Thunayan Al-Ghanim, yaptığı açıklamada; “Faaliyetler önümüzdeki Ekim ayının 8’inden 10 Ekim’e kadar Kahire’de başlayacak olan konferansın, örgütün ticaretin önemine olan hassasiyetinden kaynaklandığını” belirtti. Çevrenin uluslararası hukukta ve insanlar arasında büyük bir önemi olduğundan, istisnasız hepimiz ve tüm dünya ülkeleri; insanlığın geleceği, bu korumanın etkinliğine ve kirlilik sorunları nedeniyle ortaya çıkan çatışmalara ve bunların uluslararası kalkınma çabalarını engellemesine bağlıdır.
Bassam Al-Ghanim; “Uluslararası tahkimin, uluslararası uyuşmazlıkların barışçıl çözümünün en eski ve en önemli yollarından biri olarak kabul edildiğini ve son yıllarda çevre ve çevre ile ilgili uyuşmazlıklar alanında benimsenmesiyle önemi ve ona olan ihtiyacın arttığını belirtti. Uluslararası uyuşmazlıkların çözümünde diğer yöntemlere, özellikle de yargıya göre avantajları ve özellikleri nedeniyle uluslararası tahkim, birçok uluslararası ve bölgesel ticari uyuşmazlığı çözme kabiliyeti nedeniyle çağın bir gereği haline gelmiş ve enerji, ulaştırma, yatırım, mali ve diğer çok taraflı kurumsal sözleşmeler bu nedenle birçok uluslararası yasa ve anlaşma düzenlenmiştir. Bu nedenle, tahkimin anayasası olarak kabul edilen bu sözleşmelerin ve bunlara ilişkin tahkim şartlarının oluşturulmasını ve hazırlanmasını destekleyecek çeşitli politikaların geliştirilmesi gerekli hale gelmiştir.”
Al-Ghanem, konferansın ilk oturumundaki en önemli hedeflerinin şunlar olduğuna dikkat çekti:
1- Milletlerarası tahkim alanında farkındalığın artırılması.
2- Çevrenin önemi ve korunması konusunda farkındalık yaratmak.
3- Çeşitli enerji sözleşmelerinde (nükleer enerji – temiz enerji – petrol – gaz vb.) ve taşıma sözleşmelerinde (deniz – kara – hava) çevre ve korunmasına ilişkin uluslararası tahkim alanında lider ve uzmanların hazırlanması.
4- Çevre ve uluslararası tahkim alanında uluslararası anlaşmaların tanıtılması.
5- Uluslararası yatırım sözleşmelerinde uyuşmazlıkların nasıl çözümleneceğinin tanıtılması.
Eğitim programının eksenlerine ilişkin Al-Ghanem, program için 8 eksen belirlendiğini söyledi:
1- Milletlerarası tahkimin tanıtılması, önemi, mahiyeti ve türleri.
2- Tahkim davası ve usulleri.
3- Tahkim prosedürlerini düzenleyen kurallar.
4- Arap ülkelerinde tahkim ve devlet mahkemelerinin buradaki rolü.
5- Uyuşmazlıkların çözümünde tahkimi nasıl vazgeçilmez bir seçenek haline getirebiliriz?
6- Çevre, önemi ve korunmasının gerekliliği.
7-Uluslararası ilişkilerde çevrenin etkisi ve korunması.
8- Çevrenin korunmasında ve çevreyle ilgili mevcut uyuşmazlıklarda tahkimin rolü.
Adalet Vakfı Tahkim, Hukuk, Hukuk ve Stratejik Çalışmalardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Müsteşar Osama Rushdi Al-Wasif ise şunları söyledi: “Bizi motive eden bu konferans ve oturumu hazırlamamızı sağlayan şey, seçkin bir uluslararası uluslararası platform hakemler, liderler, hakimler ve tahkim uzmanlarıha zırlmaktır
Al-Waseef şunları ekledi: “Ayrıca konferansın hazırlanma sebeplerinden biri de tahkim kültürünün ve hukuki farkındalığın yaygınlaştırılmasıdır. Bunun yanı sıra ana sebep ve amaç, çevreyi korumak ve kötü etkiden dolayı kirlenmeden insan hayatını korumaktır. Kirliliğin ulusal ve küresel ekonomi üzerindeki etkisi ve bu kirliliğe yargısal ve keyfi olarak ve hepimizin hayatta paylaştığımız çevreyi korumak için mevcut tüm araçlarla nasıl karşı çıkılacağıdır.”
Danışman, avukat ve uluslararası öğretim görevlisi Osama Al-Wasif ayrıca konuyla ilgilenen ve uzman hukuk profesyonellerini, iş adamlarını, ekonomistleri ve diğerlerini Mısır Arap Cumhuriyeti’nin Kahire kentinde düzenlenecek konferans ve kursa katılmaya ve katılmaya davet etti.
TACO (TÜRK /ARAP TİCARET ÖRGÜTÜ DANISMA KURULU ÜYESİ MUSTAFA MERT 8 EKİM DE KAHİREDE YAPILACAK OLAN OTURUMUN ,YAKIN BİR GELECEKTE TÜRK/ARAP TİCARİ İLİSKİLERİNDE VE KÖRFEZ KALKINMA YOLU PROJESİNDE COK ÖBEMLİ BİR ROL ALACAĞINI SÖYLEYEREKSÖZLERİNE ŞÖYLE DEVAM ETTİ:
“KADİM BAĞLARIMIZ OLAN KÖRFEZ ÜLKELERİ İLE OLAN SİYASİ VE TİCARİ İLİSKİLERİMİZİ DAHA İLERİ BİR SEVİYEYE TAŞIMAK İÇİN GERÇEKLESTİRİLEN BU ÇALIŞTAYLAR HEM ÜLEMİZ HEM İSLAM DÜNYASI ADINA GELECEK VAAD ETMEKTEDİR;
BU ÇALIŞTAYLARDA SİYASİ VE TİCARİ AKTÖRLERİ DE BU SÜRECE DESTEK VERMEYE DAVET EDİYORUZ..
ÜLKELER ARASI TİCARETİ GELİŞTİRMEK GELECEKTE HEM SİYASİ HEMDE SOSYAL BİRLİKTELİĞİ SAĞLAMAK ADINA OLAĞANÜSTÜ FIRSATLAR TAŞIMAKTADIR.
BU ÇALISTAYLARIN AMACI HUKUKSAL SORUNLARI ELE ALIP VE TESPİTİNİ YAPARAK BU SORUNLARI ÜLKELER ARASI İŞBİRLİĞİ İLE İZOLE EDEREK SORUNSUZ BİR SEKİLDE GELECEĞE TAŞIMAKTIR..”